De data asta am vrut să vopsesc ouăle ecologic. Nu am fost deloc încântată de rezultat, deși am respectat pașii întocmai. Totuși am avut satisfacția că nu am folosit chimicale! Și am ajuns la concluzia că nu tot ce strălucește e sănătos, ci din contră ce e mai ”urât” dacă pot spune așa ( asta e valabil, deasemenea pentru fructe și legume!) . Culmea lichidul arăta foarte bine colorat, în schimb ouăle, s-au colorat mai mult nu! Postez această rețetă pentru a lua aminte și poate cei care au folosit această metodă și le-au reușit să-mi dea și mie sfaturi. Cu toate că ouăle nu au fost prea aspectuoase ele s-au mâncat până la ultimul!
Ouăle se degresează bine cu detergent de vase și apă rece. Între timp se pune la fiert sfecla roșie, tăiată bucățele, cu cca. 1500 ml apă rece, 2 linguri de sare și 4 linguri de oțet. După ce clocotește apa, se adaugă ouăle cu grijă, să nu se crape, se lasă cca. 5-7 minute în funcție de cât de tare doriți să fie gălbenușul. Apoi se stinge focul și se lasă până a doua zi în apa colorată. Pentru ouăle colorate cu sofran, se procedează asemănător, în apa rece se adaugă praful de sofran, 2 linguri de sare, 2 linguri de oțet, apoi ouăle degresate bine, lăsîndu-se la fiert, 5-7 minute în funcție de cât de tare doriți să fie gălbenușul. Apoi se stinge focul și se lasă până a doua zi în apa colorată. A doua zi scot ouăle din apa colorată și se ung cu slănină pentru luciu.