V-ati gandit vreodata sa va preparati propriul mustar in casa? Eu da, de multe ori..si asta ori de cate ori ne gaseam in fata rafturilor din magazine, cautand cu infrigurare un mustar cat de cat acceptabil. Si uite-asa, luam pe rand fiecare marca de mustar, citeam eticheta…si apoi il puneam inapoi pe raft. N-am reusit sa gasesc unul care sa ma multumeasca…sau poate nu l-am gasit eu pe cel bun.
Dar de cand am descoperit cat de simplu si usor este sa-ti prepari singura mustarul acasa…si cand am vazut cat de gustos este (cel din comert parca nici n-are legatura cu acesta natural), zau ca nu voi mai cumpara in veci mustar! A fost ataat de apreciat in familia mea, incat am primit comenzi ferme si serioase sa-l prepar mereu de acum inainte si in cantitati mai mari, tura aceasta aproape ca s-a terminat!
1. Se macina boabele de mustar in rasnita de cafea. Se cerne pudra obtinuta printr-o sita fina (eu am folosit-o pe cea de ceai).
2. Intr-un borcan de 800 ml se pun toate ingredientele (cu exceptia curcumei), se amesteca putin, se pune capacul si se lasa 48 de ore la hidratat. Se amesteca din cand in cand.
3.Dupa cele 48 de ore, timp in care pudra de mustar a absorbit tot lichidul, se adauga curcuma, pentru culoare si se amesteca bine. Se scot cuisoarele din mustar si eventual se mai adauga miere, daca se doreste mai dulce. Deja este gata de consum.
4. Se pune mustarul in borcanase, se pune capacul si se pastreaza in frigider. din cate am inteles rezista mult, datorita vinului si otetului din compozitie, dar al meu a stat doar 2 zile in frigider, inchis etans…nu stiu inca exact cat timp rezista fara sa fermenteze. Este foarte aromat si iute, foarte intens, care nu prea seamana cu cel din comert.
Pofta buna!
1
1. daca doriti, puteti adauga si alte arome mustarului, dar eu as recomanda sa-l lasati asa, simpu: mustarul este foarte iute si are o aroma destul de intensa.
2
2. daca vinul si otetul din reteta sunt adaugate fierbinti, atunci mustarul isi va mai pierde din iutime..si veti obtine un mustar mai dulce. cu cat lichidele sunt mai reci, cu atat mai iute si intensa va fi aroma.