Cu prepararea mujdeiului de usturoi, ma pot lauda ca eu m-am ocupat aproape intotdeauna la noi in casa. Mai demult doar il curatam si il pisam cu sare, dar apoi am invatat aceasta reteta de la niste prieteni de familie cu care mergem la gratare.
Se curata usturoiul si se indeparteaza capetele la graunti, apoi se clateste cu putina apa.
Se taie grauntii de usturoi mai marunt si se pun in mojar, apoi se adauga sare peste ei si se piseaza bine.
Se transfera usturoiul pisat intr-un bol si se rasnesc condimente peste el, apoi se freaca energic cu o lingura de lemn, picurand ulei ca la maioneza.
Se adauga rosiile fie proaspete, trecute prin blender, fie conservate, mai ales din cele pentru ciorba care au si zarzavat in ele.
Optional se pune si patrunjel verde tocat marunt.
Vara este cel mai bun mujdeiul preparat cu rosii proaspete, din gradina.
Cantitatea de rosii variaza in functie de cat de iute este usturoiul.
Am preparat acest mujdei pentru a-l servi cu carne de porc prajita.