Hop si eu la final de zi, cu mucenicii mei facuti dupa reteta Jamilei. Am respectat cantitatile ei, insa am facut putine modificari la modul de preparare. Foarte buni!
Punem faina cernuta intr-un castron.
Dizolvam drojdia in laptele/apa calduta si adaugam zaharul. Amestecam pana se dizolva si turnam in mijlocul fainii. Adaugam uleiul, coaja de portocala rasa si incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.
Lasam aluatul sa creasca la loc cald, acoperit cu un prosop, aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut, il scoatem pe masaunsa cu putin ulei si mai framantam putin ca sa iasa aerul din el.
Luam cate o bucata din aluat si o intindem intr-un snur subtire. Rulam snurul pana la jumatate intr-un sens, celalat capat in celalalt sens pana se intalnesc la mijloc si formeaza un 8.
Procedam la fel cu restul de aluat pana obtinem aproximativ 10 mucenici.
Ii asezam in tava tapetata cu hartie e copt si ii lasam sa creasca inca 10-15 minute pana pregatim siropul si nuca.
Prajim miezul de nuca si il pisam.
Cum preparam siropul:
Punem la fiert apa cu zaharul si lasam sa fiarba.
Oprim focul si adaugam esenta de rom.
Cum pregatim mucenicii:
Dupa ce au crescut in tava, ii ungem cu ou si lapte(amestecat) si ii dam la cuptorul incins la 220 grade pentru 20 minute.
Lasam mucenicii la racit, ii trecem prin siropul de zahar, ii ungem cu mierea amestecata cu putina apa calduta si presaram nuca prajita si pisata.
1
In loc de coaja de portocala puteti pune coaja de lamaie.