Cineva tare s-a bucurat de Mos Craciun cu saniuta lui.
Din ingredientele de mai sus framantam un aluat. Punem doua ore la rece. Intre timp pregatim sabloanele, dupa imaginatia fiecaruia ( eu am avut urm. dimensiuni : renii, inaltime:18 cm., lungime: 14 cm., saniuta : inaltime 18 cm. , lung. 26 cm., barita : lung. 25cm., Mosulica: inaltimea 14 cm., latimea: 7 cm., sezutul : lung. 7 cm. , latimea :4cm., spatarul:lung. 8cm., latimea :4 cm., batonasele ( intre reni ) le formam intre palme si taiem la 4cm.
Preincalzim cuptorul la 180 °C. Punem hartie de copt pe masa de lucru, intindem aluatul destul de gros. Cu ajutorul sabloanelor si varful unui cutit mai micut decupam cu grija toate formele cu pereche si accesoriile marunte. Decupam si cateva fasiute ptr. locurile sensibile ptr. orice eventualitate. Luam marginile aluatului ramas, taiem cu o foarfeca jur imprejur, asezam pe tava, coacem cca. 15-20 minute, pana devin putin maronii. Lasam bine la racit.
Amestecam cca. 7-8 linguri zahar praf cu un albus ou, pana la o consistenta potrivita ( nici prea tare , nici prea lichida, daca enevoie adaugam cateva picaturi de lamaie ). Asezam folie de aluminiu pe o tava dreapta sau suport din placaj ptr. prajituri, asezam renii si saniuta fata in fata, le glazuram frumos, pe cat posibil sa nu curga pe margini ( la saniuta putem face semn unde vine la urma sezutul si spatarul ).
In timpul glazurarii nu le miscam, ptr. ca acestea se vor inmuia repede si se pot rupe, daca avem astfel de surprize, le apropiem din nou , glazuram peste, lasam la uscat ( de preferat peste noapte ).
Ziua urmatoare le intoarcem cu grija, daca am avut surprize, topim o lingura de zahar, lipim locul, punem si peste o fasiuta, tot cu zahar topit (oricum se va glazura si nu se va vedea), lasam un timp la uscat. Partea cealalta a renilor vine tot alba, iar partea cealalta a saniutei, rosie.
Dupa fiecare glazurare se va lasa peste noapte la uscat. La montare ,se va lipi mai intai saniuta de reni, iar dupa uscare , vin intoarse cu grija, se lipesc sipculitele, bancheta, spatarul si Mosul de partea laterala a saniutei. La barbita lui lasam glazura putin mai tare. Batonasele vin si ele lipite pe ren. Dupa ce am lipit tot , le fixam cu ceva ( eu am stivuit carti langa, ca sa nu se miste ).
Dupa ce s-a uscat bine, ridicam cu grija si presaram bogat cu zahar praf.
Este de lucru , dar a meritat, bucuria a fost deplina.
Va doresc : Pofta buna !
1
Putem folosi si aluat de turta dulce.
2
Daca dorim , putem glazura numai o parte.