Sunt usor de preparat si binevenite oricand, daca apare un musafir neasteptat, la o iesire la iarba verde….intr-o dupa-masa sau pt o cina lejera. In franta reteta aceasta se numeste quiche , se prepara in zeci de combinatii si forme, cea traditionala se face in forma de tarta mare sau se pot face mii in forme mici de minitare. Eu am inlocuit smantana care apare la quiche cu laptele si le-am facut mai inalte in formele de la muffins.
Preparare: se taie foaia de tarta cercuri mari folosind un pahar mare apoi se aseaza in forma de cosulet cercurile de tarta in tava de muffins, tapetata bine cu unt fiecare forma in prealabil. Separat se taie cubulete mici legumele. Legumele pot fi inlocuite si asortate intre ele in functie de preferinte.
Se calesc cateva minute la foc mic impreuna cu lingura de ulei de masline si condimente dupa gust. Se taie separat rondele bastonasul de praz si un zucchini mic.
Se amesteca legumele calite si prazul si se umplu cosuletele formate din foaia de tarta cu aceasta compozitie.
Intr-un bol se amesteca bine oul batut cu laptele, cascavalul ras, sare si piper, eu am mai adaugat si ierburi aromate uscate, se poate pune orice iarba aromata in functie de preferinte : patrunjel, coriandru, telina, cimbru… Din aceasta compozitei se toarna in fiecare forma pana se acopera legumele. Se decoreaza fiecare minitarta cu o rondea de zucchinni si se pun la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade, se coc timp de 35-40 de minute in functie de cuptor , pana cand compozitia este bine legata. Pentru a se evita arderea lor se coc pe un grilaj situat la jumatatea cuptorului si punem sub acesta o tava de aragaz care sa le protejeze de temperatura prea mare in partea de jos. Se mai lasa cateva minute in forme dupa ce se scoate tava si apoi se scot cu grija.
Se pot servi atat calde cat si dupa ce s-au racit, sunt foarte bune si in ziua urmatoare.