Pentru ca mamei ii plac dovleceii, iar dovleacul din bucatarie astepta de ceva timp sa-i dau o forma, am vrut sa-i fac ieri o surpriza si l-am pregatit ca pe strudele. Am facut niste prajiturele cu aluat de casa, umplute cu dovleac, apoi le-am dat forma de dovlecei si la final le-am pudrat cu zahar. Si pentru ca am facut mai mult aluat, am mai facut si alt preparat. Ingredientele de mai jos sunt doar pentru dovlecei.
Aluatul este cel pe care il pregatesc mereu pentru placinte, pizza si strudele. Se dizolva drojdia in apa calduta, se adauga zahar, sare, uleiul de masline si faina cat cuprinde. Se amesteca bine si se framanta pana se desprinde aluatul de pe maini. Coca trebuie sa fie suficient de tare pentru intins.
Aluatul se lasa o jumatate de ora la dospit.
Pentru umplutura: se curata dovleacul de coaja, se da prin razatoare, apoi se caleste intr-o craticioara, cu putin zahar (si optional zahar vanilat), cam 5 minute, deoarece mamei nu-i plac foarte fierte. Insa daca le vreti mai moi, se calesc pana scade lichidul. Din aceasta umplutura am folosit doar jumatate, pe cealalta am dat-o la frigider pentru a o folosi altadata.
Aluatul se mai framanta putin apoi se intinde in foaie potrivit de subtire, se taie in cercuri cu ajutorul unui pahar. Se ia un cerc de aluat, se umple cu dovleac si se formeaza cu mainile un bulgaras, pe care il modelam cu un cutit cu lama subtire ca sa ii dam forma de dovleac.
Se ung dovleceii cu oul batut bine si se asaza intr-o tava cu foaie de copt.
Se dau la cuptorul preincalzit, la foc potrivit, cam 25 de minute sau pana se rumenesc.
Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar.
Pofta Buna!
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/10/mini-dovlecei.html
1
Sfat! Acest tip de aluat e potrivit pentru pizza, placinte, strudele, pateuri.
2
Trebuie lucrat destul de repede, caci aluatul creste si isi cam pierde forma in timpul coptului.