De cand i-am vazut la Rocs, mi-au placut si am pus reteta la seif. De curand, s-a ivit ocazia sa ii fac pt piticii de la gradinita, cu ocazia serbarii. Au mers alaturi de mere, nuci si acadele "ciubuc".
Sunt grozavi, sunt "tale daguti" si au fost tare buni, pufosi si aromati!
Rocs, sarumana inca o data!
Eu am folosit masina de framantat. Am pus in ordinea urmatoare:laptele caldut, untul moale, ouale, 1 praf sare, zaharul, coaja de portocala, faina cernuta si la sfarsit drojdia. Am selectat programul de framantat.
Intre timp, am pregatit umplutura. Intr-un castron, am pus nuca macinata, zaharul, cacaoa si la sfarsit scortisoara macinata. Am amestecat bine si am dat deoparte.
Am pornit cuptorul.
Am pregatit 16 cosulete aluminiu, prevazute cu hartie de briose.
Dupa 1 ora si jumatate, am scos aluatul pe un blat uns cu ulei, am impartit 16 portii aproximativ egale.
Am intins fiecare portie de aluat, cu sucitorul. Am presarat cateva linguri de umplutura, am nivelat si apoi am rulat fiecare foaie ca un sul pe care apoi l-am rasucit sub forma de melc. Am asezat fiecare cozonacel in forma de aluminiu.
Dupa ce am terminat tot aluatul, am pus formele intr-o tava de cuptor, asezate la o distanta de 2-3 cm una fara de alta si am pus deasupra cuptorului incins sa le las inca un sfert de ora la crescut.
Apoi, le-am dat la cuptor, la foc mediu, cam 35 minute, pana s-au rumenit frumos.
Dupa o jumatate de ora, am amestecat galbenusul cu laptele si, cu o pensula lata, am uns toti cozonaceii din tava. Apoi am presarat zahar brut si i-am impins la loc in cuptor pentru inca vreo 5 minute.
I-am scos apoi din cuptor si i-am lasat la racit. I-am scos din forme, am indepartat hartia si i-am asezat pe un gratar sa se raceasca de tot.
1
nu am reusit sa respect reteta lui Rocs, insa in mare e cam aceeasi, atat ca eu am pus ouale intregi.
2
ingredientele costa aproximativ 25 lei.
3
sunt grozavi si pt oferit colindatorilor.