Am gasit reteta in caietul vechi cu retete (abia se mai vede scrisul) si era trecuta cu denumirea de "Csiga din Borsec". Nu mai stiu de la cine e reteta, dar cu siguranta de la vreo vecina sau colega de-a mamei, unguroaica. Atat de bune au iesit ....., in timpul coacerii s-a format putin caramel pe fundul tavii ..... ce sa va zic, o nebunie! :X
Pt. aluat:
Crema:
Se amesteca drojdia cu 1 lgt zahar si 1 lg faina in cca 150 ml lapte caldut. Se lasa sa creasca.
Intr-un vas se cerne faina si se amesteca cu sarea. Se toarna maiaua, se adauga uleiul si galbenusurile. In functie de cat va fi necesar se adauga lapte caldut putin cate putin, se amesteca pana se incorporeaza ingrediantele apoi se rastoarna compozitia pe masa de lucru. Se framanta un aluat omogen, moale si nelipicios.
Intre timp untul se mixeaza bine cu zaharul pudra si zaharul vanilat.
Se intinde aluatul intr-o foaie cu o grosime de cca 3-4 mm, se unge toata suprafata cu untul amestecat cu zahar, apoi se ruleaza strans pe lungime. Cu un cutit bine ascutit se taie rondele cu latimea de aproximativ 4-5 cm. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 de minute. Inainte cu 10 minute, se scot din cuptor si se ung cu oul batut. Se mai lasa pana se rumenesc frumos.
Se servesc cu mare pofta, calde sau reci!
1
Este de preferat sa se foloseasca unt cu grasime de 84%.
2
Ar fi suficient si 150 de grame de unt.
3
Se poate adauga in crema de unt si putina scortisoara.