Pur si simplu delicioasa, o specialitate rece, de vara, pe care mama o prepara mereu!
Cand eram copil, de nerabdare o intindeam direct pe o felie de paine, ca pe zacusca, nu mai puneam in farfurie:))
Vinetele se curata in pijama, partial, pe verticala, se taie cubulete se amesteca cu o lingura de sare si se lasa de-o parte 30-45 minute, pentru a se scurge zeama din ele. Inainte de a le pune in mancarica, se spala sub jet de apa.
Intr-o cratita, punem la calit ceapa taiata solzi, peste care adaugam cateva linguri de apa, iar dupa cateva minute, adaugam si ardeii taiati cubulete, respectiv ardeiul iute taiat rotund. Eu am pus mai multi ardei iuti pentru ca numai iuti nu au fost si i-am folosit pe post de ardei gras:))
Cand s-au inmuita, adaugam rosiile taiate tot cubulete si vinetele (nu uitati sa le clatiti bine de sare), cimbrul si o foaie de dafin, acoprim cu un capac si lasam la fiert cca 40 minute, pana sunt vinetele gata, moi. Sosul ar trebui sa fie suficient, dar daca rosiile nu-s prea zemoase, puteti sa adaugati putina apa.
Cand mancarica e gata, se adauga usturoiul pisat, mai lasam sa dea cateva clocote si...gata!
De obicei, se serveste rece, cu patrunjel proaspat presarat de-asupra, e foarte racoritoare si usoara, dar e la fel de gustoasa si incalzita usor!:))