Lubiya sau “fasolea cu ochi negru” este cunoscuta sub numele stiintific de Vigna unguiculata si este o fasole foarte populara in Africa de vest, numeroase tari asiatice( mai ales India si Vietnamul), Cipru, Grecia si Portugalia.
Inca din secolul al 17-lea a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii unde se consuma in mod specific cu carne de porc, sos de chilli, mamaliga sau orez si este socotita mancarea specifica statelor din sud.
Este considerate un simbol al bogatiei si fertilitatii ; in multe regiuni este mancarea specifica de Anul Nou.
Pastaile sunt lungi si mai subtiri decat cele de fasole verde.
Este foarte aromata si nutritiva, cu un continut crescut de calciu, acid folic si vitamina A.
In tarile arabe este gatita atat cu carne de miel , cat si de post –mancare scazuta, care se serveste ca garnitura langa ficat prajit.
Lubiya se curata si se taie in bucati de cca 2-3 cm. Se consuma doar foarte tanara; daca pastaia este putin mai tarese indeparteaza si se folosesc doar boabele. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul de masline pana devine sticloasa; se adauga lubiya si rosiile si se mai amesteca putin. Se sareaza si pipereaza dupa gust; se inchide cratita de fiert sub presiune . Se fierbe la foc mic 40 de minute. Se serveste cu lipie araba simpla si masline negre sau ca garnitura langa ficatei de pui prajiti. Pofta buna!