Mamaliguta cu lapte

de RODIMUR in Mancare copii, 22 Iul 2020 | 5504 vizualizari

 

Am ezitat puțin dacă să postez această rețetă, mai ales în condițiile în care am încă 5 rețete de postat, în așteptare. Dar știind că s-au bucurat de succes și rețetele de mămăligă, pentru că într-adevăr, sunt și persoane care nu știu să facă acest preparat tradițional simplu (eu însămi am învățat de aici să adaug 1 lingură de ulei de floarea soarelui) mi-am zis că merită să vă prezint și această sugestie de meniu, o rețetă ”de avarie” (de moment) pe care o prepar rapid, mai ales spre sfârșitul săptămânii, când nu mai avem supă/ciorbă/borș. În ceea ce privește felul principal, tot așa, spre sfârșit de săptămână când se termină, prepar adeseori ficăței, cârnați cu piure, mititei, carne, sau cârnăciori la grătar... Iar după ce mâncăm, ”trecem la butoane” cum obișnuiește să spună o colegă bucătăraș tare simpatică și preparăm felurile de mâncare pentru zilele care urmează.
Aș vrea să mai adaug că mie îmi place foarte mult mămăliguța, moale, caldă, cu orice fel de mâncare, iar când înlocuiește supa/ciorba/borșul, atunci laptele este de calitate, natural 100%, un lapte cumpărat din piață, de la producătorii locali și care la fierbere face un caimac de 6-7mm grosime. 

 

INGREDIENTE

  • Pentru mămăliguță:
  • 1 l de apă rece
  • 150-200 grame de făină de porumb grisată
  • 1/2 linguriță de sare extrafină
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui (opțional)
  • Pentru servit:
  • 500 ml de lapte natural
  • sare (opțional)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mamaliguta cu lapte:

În timp ce laptele (strecurat printr-o sită deasă) fierbe, la foc mic, se face mămăliguța.

Se pune apa rece în ceaun, la foc mediu, se adaugă sarea și când apa se încălzește, se adaugă în ploaie făina de porumb, amestecându-se întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.

După ce s-a adăugat toată făina, se lasă ceaunul cu mămăliguța la foc mediu și se amestecă din când în când, până ce fierbe făina și se ajunge la consistența dorită. Spre sfârșitul preparării, cine dorește, poate adăuga o lingură de ulei de floarea soarelui.

Când mămăliguța este gata, se răstoarnă pe un platou/o farfurie/un fund de lemn și se pune în fiecare farfurie câte 2-3 linguri. Se adaugă laptele fiert și răcorit puțin și se poate servi. Cine dorește ca laptele să fie puțin sărat, poate adăuga sare.

TIPS-URI

1

Dacă se adaugă făina de porumb înainte ca apa să clocotească, riscul să se formeze cocoloașe este foarte mic.

2

Cine dorește ca mămăliguța să fie moale, va adăuga mai puțină făină, dar o va fierbe suficient, ca să nu rămână crudă.

3

Cu cât mămăliguța va fierbe mai mult cu atât va deveni mai tare.

4

Dacă mămăliguța nu este suficient de fiartă, se va mai adăuga apă (la fel și dacă este prea tare).

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliguta cu lapte" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Panacris 1

27.07.2020, 20:59

RODIMUR 1

28.07.2020, 00:49

Rocsi,

RODIMUR 1

28.07.2020, 00:49

Cristina,

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Mamaliga traditionala