Sau pe romaneste mincare de varza si nu ciorba de varza cum zice toata lumea. Bunica mea era unguroaica din Ungaria si de la ea am invatat sa fac lucicos. Este o mancare de varza dulce cu carne grasa si afumatura, cu sos mai mult decat clasica mancare de varza. Este foarte buna cu mult marar!
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Varza se curata si se taie in bucati mai mari.
Carnea se taie bucati potrivite.
Intr-o cratita se pune ulei si se caleste ceapa cateva minute.
Se adauga carnea si se prajeste pana isi schimba culoarea .
Se pune vegeta, piper, cimbru si apa si se lasa la fiert.
Cand da in clocot se pune varza. Daca nu incape toata se pune peste cateva minute cand scade varza pusa la inceput.
Se completeaza cu apa si se lasa la fiert 40-50 minute, amestecand din cand in cand.
Cand au fiert bine eu am scos oasele de la coaste.
Se pun si rosiile taiate marunt se amesteca bine si se baga la cuptor pentru 15-20 minute (reteta originara nu se baga la cuptor, eu fac asa ca sa nu amestec mereu in ea).
Se toaca mararul si se pune peste varza si se amesteca bine.
Se mai tine 5 minute in cuptor si este gata.
Se mananca cu paine proaspata si salata de ceapa rosie.
Pofta Buna!