Din gutui se obtine dulceata, gem, peltea, pasta, compot si un delicios lichior de gutui. Acest lichior de gutui este parfumat si savuros. Putem sa ne rasfatam cu lichior de gutui dupa o masa copioasa cu familia sau prietenii.
Gutuile se vor pastra 3-4 saptamini dupa cules pe un dulap in bucatarie, ca sa se maturizeze, ingalbenindu-se si dezvoltandu-si aroma;
Gutuile bine spalate de puful de pe ele (cu peria de plastic), necuratate de coaja si de seminte, se taie bucati si se fierb in apa cit sa le cuprinda bine, pana cand se moaie (ca pentru peltea);
Apoi se scurge apa si in ea se fierb scortisoara si cuisoarele 10 minute, apoi, zeama se filtreaza prin tifon cu un strat de vata deasupra (asezat pe o strecuratoare);
Se cantareste, apoi, lichidul scurs si, cand este rece, se amesteca 2 parti zeama cu o parte alcool de 90 grade, adaugand 300-500 g zahar pentru fiecare litru de lichid (zeama de gutui plus alcool) si vanilie.