Letke reinventat

de Satisfyyourcravings in Aperitive / Garnituri, 23 Ian 2013 | 4753 vizualizari

 

Unul dintre preparatele favorite ale evreilor pentru sărbătoarea de Hannukah este Letke ( în limba idiş) sau Levivot ( în limba ebraică), un fel de plăcinţică din cartofi cu interior pufos şi exterior crocant, prăjită în baie de ulei. Pornind de la reţeta de bază, am reinventat preparatul, încercând să redau interior pufos prin folosirea unui piure de cartofi cu chives, pe care l-am îmbrăcat în crustă de pesmet, parmezan și busuioc.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de cartofi albi, decojiți, tăiați în cuburi egale
  • 3 crenguțe cimbru proaspăt
  • 25 grame unt la temperatura camerei
  • 2 linguri creme fraiche la temperatura camerei
  • 1 lingură chives tocat fin
  • 2 ouă
  • 3 linguri pesmet
  • 1 lingură parmezan ras
  • 5 frunze busuioc
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 1 linguriță muguri de pin
  • 2 linguri făină
  • sare/piper
  • ulei pentru prăjit
  • salată pentru servit
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Letke reinventat:

Cartofii se fierb 25 de minute în apă fierbinte, împreună cu crenguțele de cimbru. După expirarea timpului, se scot cartofii, se îndepărtează crenguțele de cimbru și se amestecă cu untul, creme fraiche, chives și sare, fărâmând cartofii până au consistența unui piure ferm.

Într-o tavă, se întinde piureul obținut anterior în foaie subțire de 1/2 cm și se refrigerează minim 20 de minute. 

Cu ajutorul unui robot de bucătărie, se mixează pesmetul cu parmezanul, frunzele de busuioc, uleiul de măsline și mugurii de pin, apoi se așează într-o farfurie nu foarte adâncă. 

Ouăle se bat ca pentru omletă cu puțină sare și 10 linguri de apă. 

Făina se așează într-o farfurie nu foarte adâncă.

Se scoate tava cu piure de la frigider și cu ajutorul unui inel din inox sau cu un pahar se taie cerculețe care se dau apoi prin făină, ou, mixul de pesmet și apoi din nou prin ou și prin pesmet. 

Se prăjesc în baie de ulei timp de 2 minute pe fiecare parte, apoi se scot pe prosoape de hârtie.

Se servesc cu salată și sos, după preferințe.

TIPS-URI

1

Pentru sos, am optat pentru un sos de iaurt și chives obținut prin combinarea a 4 linguri de iaurt degresat cu 2 căței de usturoi tocați și 1/2 lingură chives tocat fin.

Daca ti-a placut reteta noastra "Letke reinventat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Sim0na 1

23.01.2013, 20:19

diaconta 1

23.01.2013, 21:16

imi place

Rocsi 1

23.01.2013, 21:17

Super bun trebuie sa fie

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Aperitiv frantuzesc