Sosul Romesco este originar din Tarragona, din nordul Spaniei şi conţine 4 ingrediente principale: ardei copţi, migdale, ulei extravirgin de măsline şi oţet. Este foarte potrivit mai ales pentru peşte, însă cu legume are un gust minunat şi un conţinut de calorii mic.
Legumele, mai puțin ciupercile, se așează într-o tavă și se presară cu sare, piper, ierburi și ulei de măsline. Se introduce tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, întorcându-le o singură dată.
Ciupercile se călesc la foc iute, cu sare și piper în puțin ulei, 3-4 minute.
Se aleg câteva felii (4) de ardei și câteva roșii (4-5 în funcție de mărime) și se așează într-un blender. Se adaugă migdalele, oțetul, 2 căței de usturoi și 2 lingurițe de ulei de măsline. Se amestecă până la omogenizare.
Restul legumelor se așează pe un platou și se toarnă sosul deasupra.
Se consumă imediat.
1
Nu umpleți tava cu prea multe legume pentru că atunci nu se vor mai coace, ci mai degrabă se vor fierbe în suc propriu.
2
Puteți folosi orice legume, după preferințe.