Am aflat, povestind cu unii și cu alții, că denumirea acestui preparat ar avea origini grecești; vasul în care se pregătește, numindu-se la ei ”lasagnum”.
Alții spun că denumirea acestui preparat vine tot din greacă, dar de la niște fâșii de aluat numite ”laganon”.
Oricum ar fi, cert este că Lasagna a ajuns până în Anglia, unde a fost pentru prima dată publicată într-o carte de bucate, de-atunci făcându-se cunoscută peste tot în lume.
Eu v-am adus Lasagna cu ciuperci și carne de vită, o combinație excelentă peste care am presărat puțin cașcaval afumat care-i dă o savoare inedită.
Am pus intr-o tigaie untul impreuna cu legumele curațate și marunțite. Am acoperit-o cu un capac. Ciupercile conțin o mare cantitate de apa, astfel nu va fi nevoie de adaos de lichide iar legumele se vor cali in suc propriu devenind mai savuroase. Dupa aproximativ 10 minute am adaugat condimentele și carnea de vita tocata.
Intre timp am amestecat laptele fierbinte, iaurtul și amidonul impreuna cu puțina sare și piper. Foile de lasagna le-am hidratat cca. 10 minute in apa rece ( foile de lasagna sunt foarte casante iar pentru a le putea manevra mai ușor și pentru a obține un preparat aspectuos este indicat sa le hidratam in prealabil ).
Se pot hidrata și in lapte rece.
Am uns cu unt o tava clasica din sticla termorezistenta ( poate fi și ceramica ) și am așezat 4 foi de Lasagna. Am imparțit cantitatea de umplutura in doua, jumatate din aceasta așezand-o pe toata suprafața tavii.
Am așezat al doilea strat de foi, apoi din nou umplutura iar la final cel de-al trei-lea strat de foi.
Am scufundat totul in laptele pregatit in prealabil și am dat totul la cuptor preț de 30 de minute. Am incins cuptorul din timp pentru ca, mai apoi, preparatul trebuie gatit la o temperatura de 50-60 de grade.
Dupa acest timp am scos Lasagna din cuptor și am razuit cașcavalul deasupra.
Se servește calda iar un pahar de vin roșu demidulce poate satisface toate cerințele unei Lasagna cu carne proaspata de vita.
Pofta buna!