Lapte de pasare

de simona72 in Mancare copii, 28 Mai 2016 | 10411 vizualizari

 

Este desertul copilariei mele, l-am adorat dintotdeauna si sincer, nu l-am mai facut de foarte multi ani. Este primul desert pe care am invatat sa-l fac. Nu m-am gandit niciodata sa va aduc reteta asta, dar vazandu-l la tv pe Raimond Blanc facand desertul, subit mi s-a facut dor. Ce sa zic, cand il urmaresti pe marele chef nu se poate sa nu inveti cate ceva, sa nu-i furi cate-o idee.
Drept urmare, am purces sa fac Ile flotante sau Lapte de pasare, cum ne este cunoscut noua. Si inca ceva, este cu dedicatie pentru copii…iar daca este vreun copil care nu a mancat acest desert, urgent, da urgent sa fie pregatit de mamici impreunca cu cei mici…

 

INGREDIENTE

  • 1 litru lapte
  • 4 oua marime medie(daca se poate de casa)
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 praf mic de sare
  • 1 pastaie vanilie
  • 5 linguri zahar fin sau pudra
  • 1-2 linguri zeama de lamaie
  • Extra:
  • 2-3 linguri zahar alb
  • 50 ml apa
  • 1 pumn migdale sau nuci
Portii: 5
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lapte de pasare:

Punem zaharul brut la fiert impreuna cu pastaia de vanilie, crestata pe jumatate si scoase semintele din ea si puse in lapte. Amestecam cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul. Cand laptele da in clocot tragem cratita deoparte. Scoatem pastaia de vanilie si spumam laptele.E bine sa faceti desertul intr-o cratita cu fund dublu si cu gura cat mai larga.

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pentru 2-3 minute. Adaugam zaharul fin treptat si mixam pana obtinem o bezea ferma. Procedam la fel ca si la mereng. Mixam albusurile aproximativ 10 minute. La final adaugam zeama de lamaie. Introducem o lingura mare in laptele fierbinte, luam o lingura de bezea si o punem in laptele fierbinte. De fiecare data introducem lingura in lapte inainte de a pune bezea in lapte…se procedeaza ca si atunci cand faceti galuste pentru supa…Se lasa spatiu intre galustele de bezea pentru ca se vor umfla atunci cand laptele da in clocot. Se lasa sa fiarba 2 minute pe o parte sip e alta. Se scot galustele cu o spumiera pe o tava/platou cu hartie de copt. Laptele ramas se strecoara. Amestecam cu un tel galbenusurile si punem peste ele cate putin lapte fierbinte, avand grija sa nu le coacem dintr-o data. Se pune amestecul intr-o craticioara si se lasa sa fiarba pana se ingroasa…se face un sos. Se lasa sa se raceasca.

Optional: se pun 2-3 linguri zahar cu 50 ml apa intr-un ibric. Se lasa sa scada apa pana zaharul incepe sa se caramelizeze. Se adauga migdalele sau nucile(migdale am folosit eu plus 1 lingura lichior Amaretto) zdrobite. Se amesteca si se toarna imediat amestecul pe o bucata de hartie de copt sau pe o plansa din silicon. Se lasa sa se raceasca. Se marunteste bine zaharul caramelizat cu migdalele pana obtinem un praf fin…”praful magic”. Pentru maruntire se foloseste un robot de bucatarie sau un blender.

 

Asamblare: se pune sos intr-o cupa/pahar, peste se adauga bulgarasi, peste bulgarasi presaram “praf magic”. Un desert cu adevarat magic, lejer si aromat si-ti vine sa-l mananci fara oprire. Sa va fie de folos!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lapte de pasare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

COMENTARII (21)

Gherca Daniela 1

30.05.2016, 08:37

UrsanMihaela 1

05.02.2018, 17:23

a fost si desertul copilariei mele

Sidy 1

13.01.2021, 12:54

Un deliciu al copilariei multora dintre noi...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Lapte de pasare