La multi ani,MAMA!

de Lavinia in Torturi, 2 Oct 2013 | 20599 vizualizari

 

Am vrut un tort deosebit dar m-am agitat prea mult si nu a iesit asa cum as fi vrut eu(la aspect ma refer) desi toti invitatii au fost foarte incantati atat de gust cat si de aspect!By Laura Adamache cu mici modificari :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua mari (5 mai mici)
  • 150 g zahar
  • 120 g faina
  • 15 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 4 linguri apa rece
  • 4 linguri ulei
  • Sirop:
  • 120 ml apa
  • 60 g zahar
  • 30 ml Amaretto
  • Mousse de zmeura:
  • 300 g zmeura
  • 120 g zahar
  • 60 g miere
  • 10 g gelatina(1 plic)
  • 350 ml frisca lichida
  • Mousse de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 100 ml lapte
  • 60 g zahar
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • 10 g gelatina(1 plic)
  • 400 ml frisca lichida
  • Glazura/Jeleu de ciocolata:
  • 175 ml apa
  • 150 ml frisca lichida
  • 50 g cacao neagra
  • 10 g gelatina(1 plic)
  • 225 g zahar
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA La multi ani,MAMA!:

Blat:

Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare ,apoi adauga zaharul si mixeaza pana devine o bezea tare si lucioasa. Adauga uleiul ,apa si galbenusurile si mai mixeaza cateva secunde. Amesteca faina cu praful de copt si cacaua si adauga-le lingura cu lingura peste albusuri amestecand usor cu o spatula de sus in jos pentru a nu elimina aerul din albusuri. Tapeteaza o tava (26 cm ) unt si faina(hartie de copt) si coace blatul in cuptorul preincalzit pentru 20-25 de minute(testul scobitorii). Lasa blatul la racit si taie-l in 2.(aveti nevoie de 1 singura foaie)

Mousse de zmeura:

Pune pe foc zmeura cu zaharul pana se topeste complet zaharul(2-3 minute). Pune zmeura intr-un blender si paseaza pana devine un piure fin apoi strecoara bine printr-o sita pentru a elimina complet semintele. Adauga mierea si pune gelatina la hidratat in 50 ml apa rece pentru 10 minute. Adauga gelatina peste piureul fierbinte si amesteca bine pana se topeste complet. Mixeaza frisca tare apoi adauga piureul de zmeura racit  in 1-2 transe si omogenizeaza bine.

Tapeteaza o forma cu inel detasabil(20 cm am avut eu) cu folie. Pune crema de zmeura,acopera bine cu folie si baga la congelator pentru 1 ora si jumatate.

Pentru crema de vanilie amesteca galbenusurile cu laptele si zaharul si pune-le pe foc mic/baie de aburi amestecand continuu pana se ingroasa putin. Hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece pentru 10 minute apoi adauga peste galbenusuri si amesteca bine pana se topeste complet. Mixeaza frisca bine apoi adauga crema de galbenus racita si esenta de vanilie.

Pune o foaie de pandispan pe platoul pe care vei servi tortul si insiropeaz-o in prealabil.(Fierbe apa cu zaharul 2-3 minute apoi adauga lichiorul si lasa-l la racit). Unge foaia cu 1 lingura mare de crema de vanilie. Scoate cu grija mousseul de zmeura si rastoarna-l in mijlocul foii de pandispan. Monteaza in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm diametru. Pune de jur imprejurul mousseului de zmeura mousse de frisca apoi acopera-l complet. Acopera tortul cu folie si baga-l la congelator pentru 2 ore.

Intre timp prepara glazura de ciocolata. Amesteca apa cu zaharul ,frisca si cacaua si pune-le pe foc pana se topeste bine zaharul. Trece amestecul printr-o sita pentru a elimina eventualele cocoloase de cacao. Hidrateaza gelatina in 2-3 linguri de apa rece apoi adauga peste glazura de ciocolata si amesteca bine pana ce este perfect topita. Lasa glazura la racit la temperatura camerei apoi bag-o la frigider pentru 30 de minute  pana devine mai densa si putem lucra cu usurinta .

Scoate tortul de la rece si pune-l pe un gratar. Toarna glazura pe intreaga suprafata a tortului si pe margini apoi indeparteaza excesul si lasa tortul la rece pentru minim 4-5 ore sau peste noapte. Decoreaza tortul dupa preferinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "La multi ani,MAMA!" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu trei feluri de ciocolata