Un tort facut cu dragoste pentru o persoana speciala din viata noastra si anume Bunica!>:D
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza galbenusurile cu jumatate din zahar si esenta de vanilie pana isi dubleaza volumul,devin cremoase si se deschid la culoare apoi adauga uleiul.
Separat mixeaza albusurile cu un praf de sare apoi adauga treptat restul de zahar si mixeaza pana obtii o bezea foarte tare si lucioasa.
Amesteca ingredientele uscate si cerne-le de 2 ,3 ori.
Peste galbenusuri adauga 1/3 din albusuri si amesteca usor.
Adauga treptat mixul uscat, apoi restul de albusuri amestecand usor de sus in jos cu o spatula pentru a nu se lasa compozitia.
Tapeteaza o tava (26 cm) cu hartie de copt si coace blatul in cuptorul preincalzit pana trece testul scobitorii.(aprox 25 de minute)
La fel procedeaza si cu blatul de cacao apoi lasa blaturile pana se racesc complet.
Taie apoi fiecare blat in 2 pe orizontala.(1 parte din blatul de cacao am folosit-o la alt desert.)
Fierbe apa cu zaharul timp de 3-4 minute.
Ia de pe foc ,adauga coniacul si romul si lasa la racit.
Pentru mousse-ul de ciocolata pune ciocolata pe baie de abur amestecand continuu pana se topeste.
Pune ciocolata intr-un bol incapator ,adauga apa fierbinte si amesteca energic cu un tel pana se incorporeaza bine si obtii o crema mai tare si lucioasa.
Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare apoi adauga zaharul si mixeaza pana obtii o bezea foarte tare.
Mixeaza si frisca si las-o deoparte.
Hidrateaza gelatina in 50 ml de apa rece timp de 5 minute apoi topeste-o pe baie de abur(Atentie sa nu fiarba) si adaug-o peste ciocolata.
Adauga albusurile in 2-3 transe amestecand usor cu miscari largi pana sunt perfect incorporate.
Adauga si frisca batuta amestecand la fel de usor.
Peste primul blat insiropat in prealabil pune un cerc detasabil si crema de ciocolata.
Acopera cu o parte din blatul alb pe care o insiropezi si pe ea.
Da la rece pana prepari mousse-ul de capsuni.
Pune pe foc intr-o craticioara capsunile cu zaharul si lasa-le sa fiarba pana se inmoaie putin capsunile.
Cu ajutorul unui blender paseaza capsunile pana obtii un piure fin.
Strecoara piureul printr-o sita fina si lasa-l la racit.
Pune galbenusurile cu zaharul si laptele pe foc foarte mic amestecand continuu pana se ingroasa usor.
Lasa-le la racit si intre timp hidrateaza gelatina.
Hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece timp de 5 minute apoi topeste-o pe baie de abur.(Atentie sa nu fiarba)
Adauga gelatina peste galbenusuri si amesteca bine.
Mixeaza putin mascarponele,adauga galbenusurile si piurel de capsuni.
Separat mixeaza frisca tare si adauga putin cate putin din crema de capsuni.
Pune mousse-ul de capsuni peste tort si acopera cu ultimul blat alb pe care il insiropezi in prealabil.
Lasa tortul la rece pentru minim 4 ore.
Indeparteaza cu grija cercul detasabil apoi acopera tortul cu ciocolata alba topita cu frisca lichida.
Lasa din nou la rece pana se intareste glazura.
Pentru fasia de ciocolata am pregatit o hartie de copt de lungimea tortului.
Am taiat apoi fasia in 2 sa fiu mai sigura ca nu se va rupe.
Am topit ciocolata pe baie de abur apoi am uns bucatile de hartie de copt cu ea si le-am dat la rece pana s-au intartit usor.(atat cat sa nu curga)
Am lipit cu grija hartiile de tort si le-am lasat asa pana s-au intarit complet.
Am dezlipit cu grija hartia de copt si am ornat tortul cu capsuni si praline de ciocolata.
Este absolut senzational!