Kumpir este un preparat originar din Turcia. El face parte din categoria preparatelor de stradă, însă chiar şi aşa este delicios.
Cartofii nu se curăță de coajă și se spală bine. Se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Se așează fiecare cartof în folie de aluminiu, se presară sare, piper și ulei de măsline și se împachetează folia ca la papillotes, acoperind complet cartofii.
Se introduc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 1 oră.
Carnea de curcan se acoperă cu sare și piper și se gătește la foc iute în puțin ulei de măsline până prinde o culoare aurie.
Într-un mojar, se pisează usturoiul împreună cu puțină sare. Se adaugă iaurtul și se amestecă cu o linguriță. La final se adaugă și chives tocat.
Cartofii se scot din cuptor și se lasă 2 minute la răcit. Se desfac foliile de aluminiu pe rând și cu ajutorul unui cuțit se face o incizie longitudinal pe centru, având grijă ca acesta să nu taie și partea inferioară a cartofului. Pornind de la ambele capete, se împinge cartoful spre interior, obligându-l astfel să se deschidă și să formeze o adâncitură în centru. Cu o furculiță se sfărâmă centrul cartofului care va avea consistența unui piure. Se adaugă 1/2 din unt în fiecare cartof și se amestecă bine. Se adaugă apoi 1/2 din brânză în fiecare cartof, amestecând pentru omogenizare.
Se așează bucăți de curcan, castraveți murați și porumb în interiorul cartofului în ordinea dorită.
La final, se așează sosul de usturoi obținut anterior.
Se consumă fierbinte împreună cu salată.
1
Umpluturile pot varia în funcție de preferințe.