Va recomand din tot sufletul aceasta reteta, ne-a placut foarte mult, si marea mea bucurie a fost ca le-a placut copiilor. Cu siguranta o voi face an de an de acum inainte!
Alegem rosii carnoase si foarte bine coapte. Le spalam si le taiem in patru.
Coacem ardeii le scoatem semintele si ii curatam de pielita.
Dam rosiiile prin masina cu separator.
Ardeii, ceapa si usturoiul le curatam si le dam la blender pana se fac pasta. O punem intr-un vas impreuna cu sucul de rosii. Adaugam telina, foile de dafin, boia de ardei, ghimbir, scortisoara, sare, piper, busuioc dupa gust. Eu am folosit condimente de la Kotanyi si vi le recomand din tot sufletul, sunt cele mai bune.
Fierbem pana scade la jumatate si compozitia are o consistenta asemanatoare cu a bulionului.
Scoatem frunzele de telina si foile de dafin, adaugam zaharul si otetul si mai dam in doua clocote. Zahar si otetul va recomand sa adaugati dupa gust. Dam compozitia obtinuta la blender pana obtinem o pasta fina.
Punem ketchup-ul in sticle sterilizate in prealabil. Eu le spal bine apoi le introduc in cuptorul fierbinte 5-10 minute. Infiletam bine capacele si le punem intr-o cratita pe fundul careia asezam o bucata de panza (sau un prosop de bucatarie) Completam cu apa pana la jumatate si dam in cateva clocote. Lasam sa se raceasca apoi depozitam in camara. In acest fel ketchup-ul se va mastra mult mai bine pentru mai mult timp.
1
Cu cat blenderul este mai bun cu atat textura ketchup-ului va fi mai fina. Va sfatuiesc sa il dati fierbinte la blender, eventual de doua trei ori daca este nevoie.