Se anunta temperaturi caniculare, asa ca trebuie sa ne pregatim din timp.
Sos:
Pentru inghetata se prajesc samburii de nuca usor intr-o tava ,se macina si se toarna peste ei laptele clocotit in fir subtire ,amestecand continuu ,pana se obtine o pasata subtire.
Se bat intr-o oala cu fund dublu galbenusurile cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul .Se amesteca cu crema de nuci si se pun la foc mic ,amestecand continuu pana crema se ingroase ,fara sa fiarba.Se da jos ,se raceste,apoi se amesteca cu smantana batuta spuma tare .Se pune intr-o forma si se da la congelator .Se amesteca din cand in cand pana se ingheata .
Pentru sos se pune zaharul intr-o craticioara la foc mic si se lasa pana capata o culoare aurie ,frumoasa .Se dizolva amidonul in apa calduta amestecata cu zeama de portocala si se toarna peste zaharul ars ,amestecand rapid,pana se omogenizeaza si se ingroase .Se da jos si se lasa la racit .Se serveste inghetata stropita cu sos de zahar ars .