Pentru ca si azi se anunta o zi torida, iar vin cu inghetata!!! Caramel si capsune :D
De obicei cand fac inghetata aleg doua feluri, pentru ca ori mi-e greu sa ma hotarasc la unul singur, ori vreau sa satisfac mai multe cerinte :)) Deocamdata suntem doar doua persoane in casa care pot ridica pretentii, juniorul inca nu stie ce inseamna inghetata :D
Motivul pentru care nu a avut onorea de a se delecta cu acest desert minunat, nu e cum ca as vrea sa mananc eu toata inghetata (desi as putea :P), dar il consider inca nepregatit pentru asemenea experienta. Toate la timpul lor, si acestea fiind spuse...e timpul pentru reteta!
Inghetata de caramel
Inghetata de capsune
Incepem cu caramelul, cremos, delicios....si dulceee de tot.
Se caramelizeaza 90gr zahar pe foc mic. Cand zaharul s-a topit complet, atentie nu ardeti zaharul pentru ca va avea un gust amarui, se adauga untul si 50 ml smantana si se amesteca cu rapiditate pentru a nu se intari caramelul. Daca totusi se intampla acest lucru, puneti compozotia din nou pe foc (mic) si amestecati usor pana se omogenizeaza. Lasati caramelul la racit, pana ajunge la temperatura camerei.
Gabenusurile se mixeaza cu restul de zahar pana devin ca o crema, sau cat va tine rabdarea si puterile :)). Laptele il incalzim, iar cand ajunge la punctul de fierbere se toarna treptat peste crema de oua, amestecand continuu si se pune din nou pe foc pana se ingroasa compozitia. Nu va speriati daca nu se va ingrosa prea tare. Se lasa la racit si aceasta compozitie.
Incepem sa mixam frisca, dupa un minut adaugam si zaharul vanilat si mixam pana se intareste.
Se amesteca caramelul cu crema de oua, adaugam usor frisca amestcand cu o spatula, punem compozitia intr-un vas si dam la congelator. Dupa o ora se sparg acele de gheata cu mixerul sau furculita (cum am facut eu, ca imi era mai la indemana), se introduce din nou la congelator pana la racirea completa. Iar noi ne apucam de partea a doua...capsunele!
Inghetata de capsune se face mult mai usor, deci nu va speriati ca aveti prea mult de munca.
Capsunele se fac piure cu blenderul, se adauga laptele condensat si se amesteca cu telul. Pe urma adaugam laptele si smantana de gatit. Punem compozitia intr-un vas si dam la congelator pentru o ora, dupa care spargem acele de gheata. Mai lasam aproximativ 2 ore, si putem sa o servim simpla, sau in combinatie cu cea de caramel, cum am facut noi.
A fost foarte buna, o inghetata reusita! Pozele cam lasa de dorit :)), mai am putin de munca la acest capitol, dar promit sa remediez acest neajuns :D
Dar daca pozele nu sunt cum as fi vrut eu sa fie, inghetata cu siguranta e!
Enjoy!