Simpla sau cu afumatura, iahnia de fasole este savurata mereu cu placere, fiind una dintre cele mai apreciate mancaruri traditionale.
Fasolea trebuie sa stea la inmuiat 12 ore.
Punem la fiert, cand da in clocot schimbam apa. Procedam la fel de trei ori.
Intre timp, incalzim cuptorul si odata cu el o oala/cratita de lut. Cand vasul este incins bine, turnam fasolea, cu apa cu tot, adaugam afumatura, morcovul si ardeiul taiate cubulete sau fasii, foaia de dafin si cimbru, punem capac si dam la cuptor, la foc potrivit..
Cand fasolea este aproape fiarta, taiem ceapa marunt si o calim intr-o lingura, doua de ulei. Punem peste ceapa translucida pasta de tomate si boiaua si amestecam usor.
Adaugam ceapa peste fasole, amestecam si lasam la cuptor pana boabele sunt bine patrunse si sosul este ingrosat bine.
La final, adaugam sare, piper(dupa gust), mararul taiat marunt si cateva frunze de patrunjel.
Dureaza ceva pana e gata, dar merita!
Servim cu salata de ardei copti sau cu muraturi!