Humus reteta
Humusul este o pasta facuta din boabe fierte de naut, ulei, pasta de susan , lamaie si usturoi, provenit din Orientul Mijlociu, din tarile arabe, care acum a devenit popular in intreaga lume. Humusul a devenit preferatul nostru de cand am ajuns in Canada (nu ca nu as fi mancat si in Romania :))),dar aici mi s-a parut mult mai bun) am cumparat de cateva ori si de multa vreme nu lipseste pe masa noastra la micul dejun. Dar pentru ca am vrut sa fac si un humus “home made” am decis sa incerc aceasta reteta si mi-a iesit super delicios. Bineinteles ca sunt mai maulte feluri de humus, cu usturoi copt, cu masline si ulei de masline, cu ardei iute, tot felul, dupa preferinte, cel putin asa il gasesc eu aici! Preferatul nostru este cel cu ceapa caramelizata asa ca poftiti reteta :-)
Humus reteta
Scurgem nautul si oprim o cana de zeama pentru a-l mai dilua cand il mixam
Punem nautul in robotul de bucatarie si il mixam pana cand devine ca o pasta
Adaugam sarea, uleiul, usturoiul pisat si pasta de susan si amestecam bine apoi gustam de sare
Adaugam si zeama de la o jumatate de lamaie si potrivim de gust, daca mai trebuie, mai adaugam.
Adaugam putin lichid din conserva si amestecam pana cand obtinem consistenta dorita.
Calim o ceapa in cateva linguri de ulei si o lasam sa se caramelizeze putin dupa care punem in robot peste naut o parte din ea mixam bine si lasam putin pentru ornat.
Rasturnam humusul intr-un castronel si ornam cu ceapa ramasa si cu putina boia dulce
O sa ziceti ca seamana cu fasolea batuta! seamana dar la gust este diferit, chiar mai bun! Puteti sa renuntati la ceapa, eu il mai fac si simplu si este extraordinar de bun.
Pofta buna!
1
Se poate renunta la ceapa caramelizata si se poate aduga usturoi copt
2
neaparat se foloseste pasta de susan, aceasta ii confera gustul deosebit (deosebit fata de fasolea batuta)
3
Se poate folosi ulei de masline, si pasta de masline, dar acesta va fi alta reteta ;)