Cui nu-i place mozzarella?!
Daca sunteti iubitori de mozzarela, azi va voi invata cum sa faceti acasa aceasta banzica delicioasa. Nu e greu, dar cere multa rabdare si timp.
1. Punem laptele + zerul intr-un vas de inox pe foc si incalzim pana la 30 °C.
2. Oprim focul, adaugam cheagul si invartim.
3. Punem deasupra vasului un capac si il invelim cu un prosop.
4. Dupa 1 h scoatem capacul si taiem coagulul in patrate. Acoperim din nou cu capacul si prosopul si mai lasam 1 h.
5. Scoatem coagulul intr-o sita si il lasam la scurs cam 2 h, timp in care il intoarceti (cam la 40 min)
6. Taiem coagulul in felii mici pe care le punem in sita cam 30 min.
7. Infierbantati 2 l apa.
8. Puneti feliutele de branza intr-un vas si turnati apa fierbinte peste ele.
9. Invartiti branza cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza si devine elastica.
10. Intr-un alt vas puneti apa rece si sare.
11. Formati bilute din branzica si punetile in bolul cu apa rece. Le lasati in apa 5-10 min.
12. Scoateti bilutele de branza din apa si lasati-le la scurs 5 min.
13. Impachetati si dati la frigider, lasati la maturat min 7 zile (desi recomandat este 40 zile).
14. Rezista in frigider pana la 1 - 1 1/2 luna (poate si mai mult, dar la noi se termina in cateva saptamani :))
1
Eu folosesc lapte de la tara, nu stiu daca iese cu lapte pasteurizat pt ca nu am incercat... Asa ca cine nu are parinti/bunici la tara sa si-i cumpere :P
2
Din 7 l de lapte ies ~ 800 g mozzarella.
3
Iese si fara sa adaugati zer/iaurt - e putin mai tare (nu mult)