O prăjitură buclucaşă, ce le dă de furcă câteodată şi celor mai pricepute gospodine. Este prima dată când am încercat-o (cu ajutorul soacrei ;) ) şi ne-a ieşit nemaipomenită! :)
Prepararea: Se amestecă bine osânza dată prin maşina de tocat carne cu cele 150 g de făină şi se pune deoparte (la temperatura bucătăriei). Pentru aluat se măsoară făina pe o planşetă, se adaugă sarea, apoi oul, gălbenuşurile, smântâna şi oţetul, şi se amestecă. După aceasta se adaugă apa puţin câte puţin, încorporându-se bine. Se frământă în cca. 15-20 de minute un aluat nu prea tare, dar flexibil, până ce face cocoloaşe. După aceasta se întinde aluatul la 1-2 mm grosime şi pe circa două treimi se întinde 1/3 din osânza amestecată cu făină. Apoi se împătureşte în felul următor: prima dată se ia de sus, adică partea fără osânză, după aceea se pune peste ea partea din jos. Apoi se ia partea din dreapta, iar la sfârşit se pune şi partea din stânga. (Se vede totul bine în fotografiile de mai sus.) Se pune aluatul la frigider pentru cca. 1/2 de oră - 1 oră, după care se întinde iarăşi, se întinde a doua parte de osânză şi se împătureşte în acelaşi mod. Se lasă iarăşi la rece, după care se repetă operaţia încă o dată. La sfârşit se întinde aluatul la cca. 3-4 mm grosime, şi cu un cuţit fierbinte se taie pătrăţele de cca.3 degete lăţime. Se pune pe fiecare câte o jumătate linguriţă de marmeladă, se îndoaie uşor şi se pun într-o tavă. Se coc în cuptorul preîncălzit la 220 grade, fără ventilaţie 10-15 minute sau până ce devin aurii. Se lasă să se răcorească, după care se pudrează cu zahăr şi se servesc.