Eu am ales un gem de prune putin acrisor si i-a dat un gust foarte placut gugulufului!
Punem intr-un bol zaharul cu uleiul si sarea si le mixam bine pana la topirea zaharului( eu am rasnit zaharul).
Adaugam apa minerala, esenta de rom si imediat praful de copt, pentru ca se dizolva imediat, datorita aciditatii apei.
Incorporam gemul, amestecand usor cu un tel sau cu mixerul.
Strivim nuca, dar urmarim sa mai ramana si bucati mari prin ea si o adaugam in compozitie.
La final incorporam faina, putin cate putin, amestecand usor si ne vom opri exact cand obtinem consistenta dorita. Trebuie sa iasa o compozitie mai groasa decat la chec si usor cursiva. Eu m-am oprit la 300 gr de faina.
Tapetam forma de guguluf cu ulei si rasturnam compozitia in ea.
Forma mea de guguluf are diametrul de 21 cm.
Nivelam si introducem forma in cuptor si coacem la 180 de grade pentru 45 de minute.
Dupa expirarea timpului, scoatem guguluful din cuptor si il mai lasam in forma 10-15 minute pentru a se raci usor, apoi il rasturnam si il pudram cu zahar, dupa preferinte.
1
Cantitatea de zahar precum si cea de faina variaza in functie de gem(cat este de dulce respectiv de consistent).
2
Se pot adauga stafide, alune sau migdale.