Gratar de pui cu sos Satay

de Zamfira in Sosuri, 13 Noi 2016 | 7898 vizualizari

 

Iată un meniu bun pentru o masă festivă, o sărbătoare sau pur şi simplu pentru un prânz în familie. Arome multe, gusturi bogate, culori diverse şi miresme alese.
Grătarul de pui este una din cele mai des întâlnite meniuri zilnice. O carne uşoară, fragedă, plăcută la gust şi textură, uşor de gătit şi generoasă la combinaţii diverse.
Am ales o salată mixtă pentru acest grătar bun şi o garnitură de cartofi prăjiţi.
Foi tortila pentru servit şi creveţi expandaţi pentru decor.
Şi acum noutatea reţetei, sosul Satay.
Satay e numele celor mai populare frigărui orientale. Originare din Java, Indonezia, satay s-a extins în toată regiunea Asiei, Pacificului, din Malaezia şi Singapore până în Thailanda şi Vietnam.
Aceste frigărui se marinau în sos satay, un sos gros, ce are la bază lapte de cocos aromat.
Vă prezint reţeta de sos satay folosit cel mai des în Thailanda şi Indonezia, dar aşa cum am mai spus, reţetele diferă de la zonă la zonă.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 4 porţi Grătar de pui

  • 1 kg piept de pui, pulpe de pui
  • sare, piper şi mult cimbru uscat

Salata mixtă

  • 1 castravete de seră sau 4 castraveţi de grădină
  • 2-3 roşii
  • 1 ardei mare roşu
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 conservă mică de porumb
  • morcov, ţelină răzuită mărunt(opţional)
  • pătrunjel verde tocat mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri oţet sau 1/2 zeamă de lămâie
  • sare, piper

Cartofi prăjiţi din cartofi roşii, ulei şi sare. Sos Satay

  • 1 ceapă mică albă
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1/2 lingură boia dulce
  • 1/2 linguriţă mică chilli(opţional)
  • 2 linguri zahăr brun
  • 2 linguri sos de soia
  • 4 linguri unt de arahide crunchy(cu bucăţi de arahide)
  • 250 ml lapte de cocos
  • foarte puţină sare(untul de arahide şi sosul de sia sunt deja sărate)
  • piper
  • opţional 1-2 linguri sos de peşte
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gratar de pui cu sos Satay:

Grătarul de pui se va prepara în funcţie de varianta fiecăruia. Grătar, plită electrică, hmmm jar etc.

Carnea de pui o porţionăm în bucăţi mai mici, condimentăm cu sare, piper şi cimbru mult. După pregătirea grătarului, lăsăm carnea să se odihnească.

Sosul Satay

Tocăm mărunt ceapa şi usturoiul, le călim împreună cu uleiul de măsline şi foarte puţină sare.Adăugăm boia dulce, untul de arahide, zahărul brun, sosul de soia şi laptele de cocos.

Omogenizăm foarte bine totul şi lăsăm să dea în clocot doar 2 minute. Cine doreşte să adauge sos de peşte, acesta se pune la final.

Adăugăm bucăţile de grătar în sos şi lăsăm să stea în sos cel puţin 10-15 minute.

Pregătim salata mixtă şi cartofii prăjiţi. 

Pentru salată tăiem toate legumele cubuleţe foarte mici. Adăugăm sare, piper, ulei şi oţet.

Servim meniul pe o foaie tortila.

Carne cu sos, în mijloc salată mixtă şi pe margine creveţi expandaţi.

Cartofii prăjiţi îi servim separat într-un bol.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Gratar de pui cu sos Satay" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

Rocsi 1

15.11.2016, 20:32

Ceva nou pentru mine, dar pare foarte bun!

Zamfira 1

16.11.2016, 09:19

Sosul este o noutate, merita sa gusti macar odata. Este un sos dulce cu gust intens de arahide si cocos, combinat cu puiul e foarte bun. Altă noutate , creveţii alături de pui, salată şi cartofi prăjiţi. Meniul este al unui specialist, nu eu am inventat combinaţiile acestea. Pupici Roxy.

Catalina L 1

18.11.2016, 20:01

f bun

COMENTEAZA

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pasta de rosii cu busuioc si ceapa