Nu cunosc multe persoane carora sa nu le placa gogosile. Iar cele de post si mai ales cele coapte in cuptor, nu sunt deloc mai prejos decat cele preparate cu lapte, oua si prajite in baie de ulei. Sunt gustoase, aromate si mult mai sanatoase...
Faina amestecata cu drojdia se pune intr-un castron mare. Se adauga celelalte ingrediente si se framanta un aluat neted, dar putin lipicios.
Se unge bila de aluat cu ulei si se lasa la crescut in castronul acoperit, cam 90 minute.
Dupa ce aluatul s-a dublat in volum, il rasturnam pe blatul de lucru infainat, ii dam o forma dreptunghiulara. Jumatatea din dreapta se-ndoaie spre centru, apoi cea din stanga. La fel se procedeaza si cu celelate doua laturi, ca si cum formam un plic. Se intoarce cu marginile indoite in jos si se intinde cu sucitorul in foaie cu grosimea de 1-1.5 cm.
Decupam gogosile cu ajutorul unei forme rotunde sau al unei cani. Cerculetul din interior il realizam cu ajutorul unui dop de plastic. La cele cu gem am folosit tot dopul, dar intors si am apasat usor pentru a crea un cerc interior, unde am pus cate-o lingurita cu gem de prune. Puteti folosi orice gem sau dulceata mai consistente care va plac.
Asezam gogosile in tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam la crescut 30 minute.
Le ungem apoi cu apa calda dulce (apa amestecata cu putin zahar) si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru aproximativ 25-30 minute sau pana cand se rumenesc frumos.
Intr-o craticioara topim ciocolata cu o lingura de ulei, la bain marie.
Dupa ce gogosile scoase din cuptor s-au racorit putin, le scufundam in ciocolata si le presaram cu ornamente colorate, fulgi de cocos, etc.
Deasupra celor cu gem am pus putina nuca macinata si le-am pudrat cu zahar.