Duminica m-am intors din concediu (partea a doua de concediu), petrecut in Moldova. Si in drum spre casa, pe la Piatra Fantanele, am cumparat o galetusa de 5 kg de zmeura. O parte am condelat-o,am facut si o Pavlova ( http://www.bucataras.ro/retete/pavlova-cu-zmeura-24442.html )si din restul de vreo 3 kg am facut gem de zmeura, foarte bun, foarte aromat, singurul inconvenient fiind samburii destul de suparatori.
Preparare gem de zmeura:
Zmeura se spala, cu grija pentru ca zmeura si in general fructele de padure sunt foarte delicate si se zdrobesc usor. Cel mai bine e sa punem cantitati mici de fructe intr-o strecuratoare pe care apoi o cufundam intr-un bol cu apa rece.
Adaugam zaharul si lasam pana a doua zi, timp in care zaharul se topeste. Punem la fiert, indepartam spuma, adaugam sucul de la o lamaie si lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute, amestecand in continuu. Punem gemul in borcane sterilizate si acoperim borbanele cu paturi pana a doua zi.