Este unul din preferatele mele, dulce si aromat, ideal pentru diminetile in care ai pofta de un ceai cald servit cu felii de paine unse cu unt si gem, pentru indulcit diverse deserturi, sau pentru prepararea prajiturilor.
Se spala bine prunele, se scot samburii si se aseaza intr-un tuci impreuna cu zaharul, un strat de prune, unul de zahar s.a.m.d.
Se pune peste noapte la frigider sa-si lase zeama, iar a doua zi se pun pe aragaz la foc mediu, pana incepe sa fiarba, apoi se lasa la foc mic pana ce acesta scade si se incheaga.
Aproape de final se adauga zeama de lamaie si se mesteca bine.
Se pune putin gem pe o farfurioara pentru a face testul final. Dupa ce acesta se raceste, trebuie sa fie bine inchegat si sa aiba, de exemplu, consistenta mierii de albine.
Cand este gata, se lasa la racit si se pune in borcane bine spalate si sterilizate (eu le sterilizez clasic, prin fierbere).
Borcanele (fara a avea capacele) se aseaza pe o tava si se baga in cuptorul preincalzit, pentru 10-11 min., pentru formarea acelei cruste deasura gemului, pentru o mai buna conservare, dupa care se pun capacele, se strang bine si se lasa la racit in loc calduros, invelite in prosoape de bucatarie sau o paturica.