Am gasit nectarine la un super-pret si am cumparat cateva kg...ajunsa acasa nu stiam ce sa ma fac cu ele(erau prea multe) si printre altele am facut si o tura de gem...minunat.
Prima data pregatim nectarinele:
le spalam,le uscam,le curatam de stricaciuni,le scoatem samburii si le taiem cubulete,feliute(cum doriti,eu le-am facut in ambele moduri),astfel incat sa obtinem 2,5 kg de produs finit.
Curatam coaja de la 3 lime,apoi eliminam partea alba de pe coji si le punem in apa rece 10 minute,apoi le uscam.Ideal ar fii sa faceti bucati mari de coaja de lime pt ca atunci cand stingem focul la gem trebuie scoase.
Punem nectarinele cu zaharul si sucul de la 2 lime intr-o oala cu fundul gros si o punem pe foc.
Lasam sa fiarba la foc mic,amestecand mereu pana se ingroasa(scoatem putin pe o farfurioara si daca atunci cand se raceste nu curge este gata),apoi spre sfarsit adaugam coaja de lime si zeama de la cei ramasi,apoi mai lasam sa fiarba 10-15 minute si dam deoparte.Cand dam de pe foc scoatem si cojile de lime pt a nu da un gust amar gemului.
Punem gemul fierbinte in borcane sterilizate,punem capacul si le punem cu fundul in sus intr-o patura de lana pana se racesc.
Dupa ce s-au racit le intoarcem si controlam capacul ca sa nu faca "click",apoi le depozitam in camara.
Este grozav de bun.
1
cat timp fierbe gustati si daca este nevoie mai puneti zahar.