Unul dintre preferatele mele pentru tartine cu unt si clatite: gemul de mere!
Merele se curata de coaja, se scot cotoarele, se dau pe razatoarea mare si se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa-si pastreze culoarea aurie.
Adaugam zaharul, se amesteca si una-doua ore asteptam sa lase zeama, apoi se pun la fiert intr-o cratita adanca, de inox, cu fundul gros, pentru a nu se lipi, impreuna cu zaharul vanilat si betele de scortisoara. Periodic, se amesteca usor.
Vor fierbe repede, le-am tinut la foc mic cca o ora, dar depinde cata zeama au lasat.
Au iesit 3 borcane de 400 g si unul de 800 g.
1
Merele au multă pectină, o substanță care leaga în mod natural gemurile și dulcețurile. Vor scade destul de repede si ar putea necesita adaos de lichid. In acest caz, adaugati suc de portocale proaspat stoarse.
2
Cantitatea de zahar se poate ajusta in functie de gust si de dulceata merelor.