Galuste din cartofi cu ragu de porc dulce-picant

de simona72 in Porc, 25 Iul 2016 | 4378 vizualizari

 

O mancare absolut delicioasa. Pulpa de porc este o carne destul de seaca, daca nu folosesti putina grasime. Depinde mult cum o gatesti, depinde de gusturi…De exemplu al meu copil prefera carnea slaba, fara grasime si bine facuta. Eu o prefer cu putina grasime si facuta mediu. Sotul, daca se poate carnati, cat mai multi carnati…:)) Deci, ca sa impart toate gusturile pulpa de porc la mine merge cel mai bine tocata, acasa, de robotelul meu, nu din cea cumparata gata tocata. Am imbatat carnea asta cu vin rosu dulce, de casa, i-am adaugat si mirodenii si succesul a fost garantat. Pe langa carne, am facut si niste galuste din cartofi, moi si pufoase, care sau facut mai mult la aburi…Ce sa o mai lungesc!! Va las reteta si gata…

 

INGREDIENTE

Aproximativ 1,2 kg pulpa de porc fara grasime

  • 350-400 ml vin rosu dulce(de casa am folosit eu)
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper proaspat rasnit(amestec de piper colorat)
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 ceapa rosie
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 5-6 rosii uscate din borcan+ 3 linguri din uleiul in care au stat rosiile
  • 1 lingurita paprika afumata
  • 1 lingurita rasa de dulceata de ardei iute(sau un ardei iute tocat marunt, sau orice produs iute, asta daca va place picant)
  • 2 linguri pasta de gogosari
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 cutie rosii taiate in suc propriu(400 gr)
  • Pentru galuste:
  • 1 kg cartofi albi
  • 2-3 linguri faina
  • 1 praf de sare si piper proaspat rasnit
  • Putina nucsoara proaspat rasa
  • 1 lingura unt gras moale(la temperatura camerei)
  • ¼ lingurita praf de copt+ ¼ lingurita bicarbonat
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galuste din cartofi cu ragu de porc dulce-picant:

Pentru ragu: carnea de porc, se spala, se lasa sa se zvante, se taie cuburi si se toaca la masina de carne sau la un robot de bucatarie. Se pune intr-o tigaie incapatoare(eu am folosit un wok) 3-4 linguri ulei de masline. Se toaca ceapa marunt si se caleste. Se adauga carnea tocata, se caleste la foc mediu inspre iute si se amesteca mereu in carne cu o lingura de lemn pana se desface carnea(sa nu stea gramada).Se adauga sare si se lasa sa se caleasca pana scade zeama lasata. Se adauga aproximativ 300 ml vin rosu, se lasa pana vinul scade la jumatate. Se amesteca din cand in cand…Dupa ce vinul a mai scazut(dupa aproximativ 15 minute), se adauga piperul proaspat rasnit, dulceata de ardei iute, pasta de gogosari, rosiile din conserva taiate marunt+ 2-3 linguri ulei din conserva, cimbrul, rosiile din conserva. Se amesteca toate ingredientele si la foc mare se mai lasa inca 10 minute. Din nou sosul a inceput sa scada si pentru ultima oara mai adaugam putin vin rosu(50-100 ml), paprika afumata, patrunjelul tocat marunt. Lasam pe foc mare alte 5-7 minute. Important este sa nu scada sosul de tot…vom avea nevoie de el atunci cand mancarea va merge la cuptor cu tot cu galuste…acestea vor absorbii din sos si riscam ca dupa coacere mancarea sa iasa uscata, fara sos.

Pentru galuste: se spala cartofii cu tot cu coaja cu un burete abraziv. Se fierb cartofii in apa cu sare pana acestia sunt patrunsi pe treisferturi. Sa nu fie sfaramati, cand introducem o furculita in ei aceasta intra aproape cu usurinta…Scurgem cartofii de apa, ii punem sub jet de apa rece, schimbat apa de vreo 2-3 ori si ii lasam sa se raceasca. Ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea cu gauri mari. Adaugam sare si piper, nucsoara proaspat rasa, 1 lingura unt gras si 2 linguri faina, praful de copt si bicarbonatul. Amestecam usor cu mana pana se formeaza un aluat. Daca mai este nevoie mai adaugati 1 lingura faina, asta depinde de cartofi…eu am mai pus 1 lingura rasa de faina, a rezultat un aluat usor moale, nelipicios. Este important sa adaugati cat mai putina faina, in aceste fel galustele nu iasa tari…Lasam aluatul sa se odihneasca 10-15 minute. Formam cu mainile usor infainate galuste de marime medie.

Amestecul de carne tocata l-am pus intr-o tava termorezistenta, peste carne am pus galustele din cartofi, cu spatiu intre ele. Am luat o bucata mare de folie de copt, am trecut-o prin jet de apa, am stors-o usor, am indreptat hartia si am asezat-o peste galuste (vezi foto). Am dat tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 25 minute, am indepartat hartia si am mai introdus tava pentru inca 5 minute la cuptor. Am presarat patrunjel proaspat tocat, am servit mancarea calda. Sa va fie de bine!!

TIPS-URI

1

Reteta este extrem de versatila, sosul ragu va permite sa adaugati diferite legume in el: morcovi, ardei grasi, ardei kapia, dovlecei…ramane la alegerea voastra

2

Galustele sunt extrem de pufoase pentru ca au fost gatite oarecum la aburi si asta datorita hartiei de copt trecuta prin jet de apa…

Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste din cartofi cu ragu de porc dulce-picant" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

anca_rm 1

27.07.2016, 08:33

este super ce aifacut tu aici , foarte buna

Rahela Velicu 1

04.08.2016, 11:39

arata apetisant!

Lau 1

12.05.2018, 11:10

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Brassoi Apropecsenye (friptura brasoveana )