Aceasta reteta, e o placinta traditionala greceasca, o mai am postata, cu un diferit mod de preparare decat primul, dar azi am incercat o varianta noua si pot spune ca e mai "pufoasa" decat prima! Daca va plac placintele insiropate mult, atunci incercati-o si pe aceasta!
Ptr sirop:
Punem laptele la incalzit dar fara sa fiarba! Taiem bucata de vanilie, o taiem pe lung pe mijloc si cu ajutorul varfului de cutit, adunam miezul si punem in lapte, odata cu incalzirea laptelui, aceste samburi se vor topi. Intr-un vas punem grisul, zaharul si ouale, amestecam bine si cand laptele s-a incalzit, luam cu un polonic din lapte si punem in compozitia de oua amestecand. Facem acest lucru ptr a nu se "taia" laptele cand vom amesteca ingredientele. Turnam toata compozitia peste laptele cald pe foc mic, amestecam si lasam pana se ingroasa crema si o luam de pe foc si o lasam deoparte. Intr-un pirex, ungem cu un topit, si incepem sa punem jumatate din foile de placinta, ungandu-le pe fiecare in parte cu unt topit, dar lasat din foi cativa cm pe fiecare latura a tavii ptr a "inchide" dupa ce punem crema. Cand am pus primele foi, adaugam crema apoi restul de foi pe care la fel le ungem separat cu unt ( nu faceti "economie", trebuie sa puneti mult unt ptr a se coace frumos). Inchidem foile de pe margine spre interior, mai turnam cate putin unt pe la colturi, intepam pe lat si lung cu cutitul la suprafata, stropim cu putina apa (devine mai crocanta placinta) si punem la cuptorul preincalzit la 160C ptr cca 1 ora (depinde de cuptorul fiecaruia, important e ca trebuie sa aiba o culoare aurie).
Ptr sirop, punem apa, glikoza si cu zaharul si portocala taiata in doua la fiert ptr 5 min.
1
Placinta trebuie sa fie la temperatura camerei, NU fierbinte cand punem siropul si e indicat sa punem siropul cu ajutorul unui polonic cate putin, altfel se va inmuia foile, nu vor mai fi crocante!