Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

de mihaelar63 in Mancaruri cu carne, 10 Mai 2021 | 4045 vizualizari

 

 
,, Retete pascale "
Anul acesta ,pentru masa de  Paste ,am inlocuit mielul cu iedul. Din timp am anuntat si comandat un cunoscut ce crestea capre la munte [in aer curat cu mancare buna si apa limpede}.  Prietenii ce s-au ospatat din aceasta friptura au zis ca si ei vor ied de acum inainte. Iedul are o carne frageda, mai dulce decat cea a mielului si cu mai putin gust specific ca acesta.
 

 

INGREDIENTE

  • 2 .5 kg carne ied -o pulpa spate si o bucata costita .
  • 3 cepe rosii
  • 2 maciulii usturoi crud
  • 2 linguri pasta rosii
  • 1/2 pahar ulei masline
  • 1 lingurita cu varf de oregano maruntit si uscat
  • 1 lingura cimbru verde tocat
  • 1 lingurita rasa boia spaniola dulce afumata
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1/2 lingurita fulgi chilli
  • 1 kg cartofi noi mai mici
  • rosii chery pentru decor
  • sare
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi:

  1. Carnea de ied se spala si se curata cu atentie .
  2. Iedul nostru a fost foarte frumos si curat . Depinde cum lucreaza cine il sacrifica .
  3. Am presarat peste carne oregano, sare, piper si boia afumata.
  4. Se maseaza bine carnea condimentata cu putin ulei  si cu pasta de rosii .
  5. Lasati carnea sa se odihneasca la rece 2-3 ore sau de seara pana dimineata .
  6. Feliati pestisori ceapa rosie si usturoiul tanar . Curatati cartofiorii .
  7. Asezati carnea intr-o tava in care ati pus o parte de ceapa si usturoi .
  8. Asezati cartofii  sarati in jurul carnii .
  9. Linistit se poate pune cartofii de la inceput pentru ca vor absorbi sucurile lasate de friptura . Carnea de ied se prepara foarte repede daca acesta este tanar .
  10. Presarati peste cartofi fulgi de chilli .
  11. Peste friptura se pune restul din ceapa si usturoi + cimbrul verde tocat .
  12. Turnati generos pe deasupra , uleiul de masline .
  13. Adugati in tava o cana de apa .
  14. Se incinge cuptorul la temperatura mare -respectiv la 280 grade .
  15. Am lasat sa se rumeneasca carnea cam 15  minute. Dupa aceasa am mai lasat inca 15 pe partea ceialalta .
  16. Dupa 30 minute am redus temperatura la 180 grade si am pus putina folie de aluminiu , fara sa impachetez toata tava . Prin aceasta am dorit ca sa nu se arda carnea pe partea superioara .
  17. Supravegheati sa nu se arda ceapa pe fundul tavii . Daca este necesar mai adugati putina apa .
  18. Ceapa se caramelizeaza foarte frumos si este gustoasa .
  19. Se mai intoarce inca o data carnea si se lasa acoperita usor inca 30 minute la cocere .
  20. La servire presarati ceapa si verdeturi peste friptura pentru prospetime si puneti rosiii cherry pentru aspectul colorat . .
  21. Nu am folosit vin pentru ca rolul vinului este pentru  marinare la o carne mai tare sau cu un gust puternic . Iedutul nu a avut nevoie de asa ceva , el este o delicatesa .
  22. Pofta mare !!!

TIPS-URI

1

Am ales un mod de preparare si ingrediente care sa nu acopere prea mult gustul bun al carnii de ied .

2

Nu am folosit vin pentru ca rolul vinului este pentru marinare la o carne mai tare sau cu un gust puternic . Iedutul nu a avut nevoie de asa ceva , el este o delicatesa .

Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase de post - Rețeta gustoasă și vegană

ieri la 09:29

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

pe 14.11 la 10:41

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Stufat de miel