Daca de Paste nu am reusit sa fac poze la friptura, nici acum nu am avut ocazia sa fac prea multe...multe nereusite, iar graba strica treaba...nu doar ca asa se zice, dar asa si este. Vrand sa eliberez congelatorul si sa-l aprovizionez pt iarna am dat peste o punga cu carne de ied...pe cat am fost de mirata pe atat am fost de incantata, mai ales ca la masa s-a nimerit si mama...asa ca ne-am lins pe degete si am savurat din plin aceasta friptura care o mancam asa de rar...
Carnea de ied curatata, spalata, uscata cu prosop de bucatarie. Se fac mici crestaturi in carne cu un cutit bine ascutit si se impaneaza carnea cu catei de usturoi. Se condimenteaza pe toate partile cu sare si piper proaspat macinat, se stropeste cu ulei de masline, se freaca bine carnea sa se imbibe cu mirodenii si se lasa la frigider cateva ore.
Din vin, miere, otet balsamic si 2 linguri ulei de masline se face o marinata pe care o turnam peste carne dupa ce a stat cateva ore la frigider. Mai lasam carnea sa se odihneasca alteva cateva ore sau peste noapte, acoperind vasul cu folie de aluminiu. Dam carnea la cuptor la 200 grade si lasam 30-40 minute.
Intoarcem carnea, mai dam la cuptor pt alte 30-40 minute, scoatem vasul, inlaturam folia de aluminiu, dam din nou la cuptor sa prinda o crusta si culoare(aproximativ 10 minute), intoarcem din nou carnea sa prinda culoare si pe partea cealalta.
Noi am servit friptura cu piure de cartofi si castraveti murati.
Pofta buna!!
1
aveti grija sa nu scada tot sosul din tava, daca mai este nevoie complectati cu vin
2
se pot adauga frunze de rozmarin, cimbru...ce va place
3
de Paste noi servim friptura cu salata de cruditati, voi dupa preferinte