Mai fac si eu din cand in cand mancaruri de post,iar fasolea e cea mai buna leguma,din punctul meu de vedere.
Fasolea se pune la inmuiat de cu seara in apa rece.
Se fierbe a doua zi cu sare si un cub de concentrat(daca doriti)impreuna cu cartofii curatati si taiati cubulete,se scurge de apa(se pastreaza o cana),se pun 2 catei de usturoi,o ceapa taiata marunt si se mixeaza bine cu blenderul,adaugand la sfarsit apa in care a fiert fasolea,ca sa obtinem consistenta dorita.Se pune sare si piper dupa gust.
Intr-o tigaie sa pune mai mult ulei decat ar fi normal sa calim cele 2 cepe taiate solzisori fini.Se caleste bine pana se inmoaie,se adauga 1 lingurita boia dulce(sau iute daca mancati picant)se ia de pe foc si se scurge uleiul in fasole,amestecand bine.Diluam pasta intr-un pahar cu apa rece,o adaugam peste ceapa,punem la foc,adaugam o foaie de dafin,cimbru si lasam sa fiarba pana scade suficient.Sare si piper dupa gust.
Pe o farfurie punem fasolea frecata,ceapa peste si servim cu muraturi si paine proaspata.
Pofta buna!!!
1
usturoi se pune dupa gustul fiecaruia
2
daca doriti sa fie mai acrisoara fasolea,puteti picura cativa stropi de otet
3
cu cartofi veti obtine o fasole frecata mai catifelata