Se pregateste fasolea cu o seara inainte. Se alege de impuritati,se spala bine, apoi se pune la fiert cu apa cat sa o depaseasca putin. Se dau cateva clocote, apoi se scurge printr-o sita.
Se pune din nou la foc fasolea cu apa calda, o cantitate de apa dubla fata de cantitatea de fasole. Dam cateva clocote, stingem focul, o acoperim si o lasam pana a doua zi.
A doua zi scurgem apa, clatim fasolea, apoi o punem la foc impreuna cu zarzavaturile intregi, curatate si spalate, cimbru si un pic de sare. Lasam sa fiarba pana se inmoaie suficient si bobul se sparge singur. Scurgem zeama intr-un vas. Curatam cele 2 cepe, le spalam si le taiem julien. Le punem la calit impreuna cu uleiul si putina sare. Picuram din cand in cand cate o lingura de apa. Cand ceapa s-a inmuiat suficient, punem boiaua dulce si mai lasam putin. Avem grija ca in momentul in care punem boiaua sa fie si un pic de apa. Cand apa a scazut, stingem pentru a nu praji boiaua.
Mixam fasolea impreuna cu toate zarzavaturile, adaugam usturoiul pisat, apoi turnam in fir subtire uleiul de pe ceapa calita, amestecand intr-una ca la maioneza pana incorporam tot uleiul. Daca mai este nevoie punem sare. Punem intr-un vas, ornam deasupra cu ceapa calita ramasa si dam la rece.