O rețetă foarte apreciată în zilele de post.
Dar ce facem când am renunțat la prăjeală? Se poate fasole bătută fără ceapa aceea prăjită cu care se servește?
Da! Se poate, dar vă trebuie multă răbdare și ceva timp liber :)
Fasolea se alege de eventualele impurități, se spală în câteva ape și se lasă la înmuiat peste noapte.
Punem apă la fiert 2-3 litri. Când apa a început să fiarbă, se toarnă peste fasolea scursă de apa în care a stat peste noapte. Se pune la fiert pentru 5 minute de când începe să clocotească. Înlăturăm spuma formată. Între timp punem iar la fiert alți 2-3 litri apă. Scurgem fasolea de apa în care a fiert și adăugăm una nouă.
Trebuie adăugată mereu apă fierbinte pentru a nu opri procesul de fierbere. Procedăm ca și în prima tură și ne pregătim și pentru a treia tură ;) Acum vom pune iar apă la fiert pentru a patra tură de fiert și ultima. Ultima tură ar fi de preferat să se facă într-o oală de presiune pentru a înjumătăți timpul de fierbere. După ce fierbe aproape o oră la oala de presiune, fasolea noastră sigur este fiartă destul.
Cât timp fasolea fierbe, noi ne ocupăm de ceapă. Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se amestecă cu un praf de sare (pentru a se înmuia) și se condimentează după plac cu cimbru, măghiran sau oregano. Se pune într-o tavă de yena și se stropește cu ulei de măsline (4-5 linguri). Acoperim cu capac sau folie de aluminiu și dăm la cuptor pentru 30 minute la foc mare. Apoi îndepărtăm capacul sau folia, adăugăm ardeii kapia copți tăiați fideluță și amestecăm bine. Se dă din nou la cuptor pentru alte 30 minute, amestecând din 10 în 10 minute. Dacă între timp fasolea a fiert, se scurge de apă - dar păstrăm 1 cană de zeamă. Pasăm fasolea și în funcție de consistența dorită, adăugăm din zeama în care a fiert. Adăugăm usturoi pisat după plac, sare și ulei de măsline. Amestecăm bine sau mai bine zis o batem că doar se numește fasole bătută ;) Fasolea bătută se pune într-un castron. Deasupra întindem ceapa coaptă pe toată suprafața. Servim cu salată de ardei copți sau murături.