Am invatat sa fac aceasta dulceata de la soacra mea, care avea 2 ciresi la tara, in curte. Ciresele din care am preparat aceasta dulceata au fost luate din piata, de la o batranica. Nu ezitati sa o pregatiti. Este delicioasa!
Se spala ciresele, se curata de codite, se scot samburii.
O farfurie adanca plina cu varf cu cirese fara samburi, un 1kg. zahar si 1pahar cu apa se pun la fiert la foc iute la inceput (in jurul a 10 minute, cam pina incepe sa fiarba), apoi la foc potrivit. Se ia spuma care se formeaza si se mesteca din cand in cand, pentru a nu se prinde de cratita. Se foloseste numai lingura de lemn pentru dulceata. In final se adauga zeama de la o lamaie si se amesteca.
Tips. Este gata cind iei putin sirop, il lasi putin sa se raceasca pe lingurita si-l pui pe o farfurioara, iar acesta formeaza o bobita care nu se intinde (nu mai este lichid)
Un alt semn ca este gata. Iei putin sirop intre degetul mare si aratator si cind deslipesti degetele un pic (circa 1 - 1,5 cm), siropul trebuie sa se intinda intre degete.