V-am spus ca bunicesc doi nepoti frumosi si le prepar tot ce se poate in casa. Este o dulceata foarte buna, dar care nu se face usor. Oricum, merita efortul.
Puneti apa intr-un vas in care dizolvati doua linguri de praf de var. Curatati caisele de coaja si puneti-le in acest vas pentru a se intari, lesandu-le aici circa o ora.
Se scot din apa de var, se spala si le se scot samburii cu ajutorul unui bat de la frigarui (sau capatul unei andrele - nu virful). Simburii se sparg, iar miezul se opareste pentru a fi decojit mai usor, apoi se introduc in caise.
Cit caisele stau in apa de var, se prepara siropul dintr-un kilogram de zahar si 0,7 litri apa (se pun la fiert impreuna). Siropul e gata cind formeaza "bobita" (vezi foto - nu mai este lichid).
Se adauga caisele in sirop, moment in care siropul va deveni mai apos. Se fierbe la foc iute cam 45 de minute, apoi se pune zeama de lamiie si se opreste focul. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se mai fierbe o data pentru ca la racire siropul devine mai putin inchegat.
TIPS. Nu se amesteca dulceata de caise cu lingura, ci se invirte cratita intr-o parte si alta.