Pfff, anul ăsta chiar mi-a iesit ;) Cand ai materie prima de calitate, toate produsele finale vor fi geniale! ;) ( P.S.cei care aveti trandafiri in curte, adunati petalele si incercati reteta propusă de mine, e tare simplă ;) Doar un pic de răbdare si o să vă bucurați de mireasma trandafirilor, chiar și în plină iarnă! ;) Spor și succes! http://retete.panacris.ro/recipes/dulceata-din-petale-de-trandafiri ;)
Zahărul și apa se pun la fiert la foc iute, într-un vas cu fundul gros, cca. 30 de minute, până se înjumătățește cantitatea.
Între timp, petalele de trandafir (scoase de pe floare, fără polen și pistil!) se spală în multă apă rece pentru a se scăpa/elimina, de impurități și/sau insecte.
Eu sincer nu le-am mai spălat, că le-am adunat după o ploaie zdravănă și am considerat că sunt super curate!
Apoi scurse bine, se masează cu cca. 2 linguri de zahăr și zeama de lămâie, până se înmoaie și începe să lase un lichid roșiatic.
După ce se adaugă petalele masate, se mai lasă la fiert la foc mic, cca. 30 minute, cât să se lege dulceața.
Dulceața obținută se pune în borcane mici, sterizilate, se închid ermetic ( un truc, eu sterg capacele, pe interior, cu un tifon steril înmuiat în alcool sanitar! ) , apoi se întorc cu capul în jos, se așează între pături, pentru un dunst la cald.
A doua zi se etichetează și se așează în cămară la loc de cinste, că sunt, un fel de regine, între dulcețuri ;)
Spor și potfă bună!
1
Dulceața obținută se pune în borcane mici, sterizilate, se închid ermetic ( un truc, eu sterg capacele, pe interior, cu un tifon steril înmuiat în alcool sanitar! ), apoi se întorc cu capul în jos, se așază între pături, pentru un dunst la cald.