Este cea mai buna reteta de dulceata din coji de portocale ; in trecut experimentand inca vre-o doua retete dar nu cu acelasi succes ca acum . Este o dulceata pentru gusturi fine, :) pregatita dupa reteta L.Adamache .
Am spalat foarte bine portocalele in apa calduta dupa care le-am sters , le-am taiat in jumatati si am inceput sa le storc la robot. Cojile au fost taiate in felii ,cu un cutit am indepartat toata partea alba care este amara , apoi am inceput sa le tai in forma de bete de chibrituri .Am amestecat sucul de portocale cu zaharul si am pus cratita pe foc mic.Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet ,am pus merele taiate in 2 pentru ca portocalele sunt sarace in pectina si am adaugat vanilia.
Intr-o alta cratita am pus cojile de portocale ,le-am acoperit cu apa rece si le-am pus pe foc.Din momentul in care incepe sa fiarba apa calculam 3 minute ; le scoatem si aruncam apa .Cojile le trecem printr-un jet de apa calda si apoi repetam faza pentru inca 4 minute. Le uscam cu un sevetel de bucatarie si le adaugam in dulceata.
Am marit un pic flacara la aragaz ,am adaugat sucul de la lamai si am lasat-o sa fiarba 1.30 minute . Se indeparteaza spuma formata la suprafata si se amesteca din cand in cand.
Facem proba, daca este gata dulceata ,punand o farfurie la frigider si picurand pe ea stropi de dulceata.Daca picaturile nu-si pierd forma ,dulceata este gata. Scoatem bucatile de mere si le servim ca atare sau cu budinca din orez .Sunt foarte parfumate.:)
Am turnat dulceata, fierbinte, in borcane curate ,am strans ermetic si le-am lasat cu gura in jos,invelite cu o patura ,pana a doua zi.
Este ceva deosebit,fin ,rafinat... Pofta buna !