La cules de cirese.....restul scrie in reteta, important este culesul, placerea de a te urca in varf de cires, sa privesti cerul.....si binenteles sa culegi cirese.....astea de mai sunt mai zemoase si mai putin dulci....cel putin asa au fost astea ...Eu am facut din 3 kg de zahar, reteta o scriu pentru 1 kg
In primul rand mergem la cules de cirese, asta daca ai cires in curte, daca nu, le cumperi, dar farmecul e mai mare cand le culegi cu mana ta...1 cireasa-n cos, 3 in gura, pana seara reusesti sa culegi si de-o dulceata.....
Apoi le spalam si le scoatem samburii. Luam o farfurie adanca si o umplem cu varf cu cirese fara samburi, apoi le asezam intr-o cratita si punem 1 kg de zahar peste cirese. Lasam pana a doua zi ca sa-si lase sirop, apoi punem la fiert mai intai la foc iute, cand incepe sa se formeze spuma o adunam, apoi reducem focul spre mediu mic si lasam sa fiarba pana cand de pe lingura incepe sa curga siropul in picaturi rare nu in fir.
Stingem focul si, daca este nevoie, luam spuma care a mai ramas, udam un prosop cu apa rece si acoperim cratita, lasam sa se raceasca bine, apoi asezam dulceata in borcanele sterilizate bine, capacim si depozitam in camara pentru cand vom avea musafiri la ''five o`clock'' sau facem clatite si diverse prajituri....