Culegeţi nucile verzi de mărime medie. Pregatiţi un vas cu apă rece în care stoarceţi sucul de la 5 lămâi sau puneţi un plic de sare de lămâie în apă. Curăţaţi nucile de partea verde şi le aşezaţi în bolul cu apă rece asigurându-vă că nucile sunt acoperite de apă, pentru aceasta puteţi chiar să puneţi o farfurie peste ele pentru a sta scufundate în apă.
Curaţati nucile cu mănuşi chirurgicale pe care le schimbaţi periodic dacă sucul verde a intrat prin ele sau folosiţi mănuşi mai groase, cauciucate, pentru a evita ca substanţa ce curge din nuci, la curaţare, nu doar să vă păteze mâinile ci chiar să vă ardă pielea de pe degete. Curăţaţi bine toată partea verde a nucii, până nuca rămâne frumoasă, albă, doar miezul.
Lăsaţi nucile curăţate, în apă, 4-5 ore sau până a doua zi. Pentru sirop, puneţi un litru de apă la foc, adăugaţi păstaia de vanilie pe care aţi tăiat-o în două, pe verticală, adăugaţi două kg de zahăr, sucul de la o lămâie şi amestecaţi până se face un sirop gros, lipicios, apoi adăugaţi nucile şi le fierbeţi 25-30 de minute. Cînd nucile sunt fierte, lăsaţi dulceaţa să se răcească puţin, sterilizaţi borcanele şi o aşezaţi în borcane. Poftă bună!