Dupa mine este cea mai buna dulceata!
Gutuile se curata de puf si se spala bine.
Se indeparteaza partea tare cu samburi si se taie cubulete mici.
Eu am taiat cubulete pana s-au adunat 2 kg.
Gutuia oxideaza repede, dar nu trebuie sa va faceti griji ca in momentul cand se pune la fiert revine la culoarea ei. (se vede in poza)
Zaharul se pune la fiert cu 1 l de apa intr-o cratita mai mare si cand incepe sa clocoteasca se lasa la fiert 10 minute.
Se pun gutuile taiate in siropul clocotit si se amesteca pana incepe din nou sa fiarba pentru a se decolora gutuia.
Se lasa la fiert 1.5-2 ore pana ajunge la consistenta dorita.
Se indeparteaza spuma formata si se amesteca din cand in cand.
Se pune zaharul vanilat si zeama de la lamaie si se mai fierbe 5-10 minute.
Daca proba cu picatura pe farfuriuta este buna este gata.
Se acopera cratita cu un prosop ud si se lasa la racit.
Se pune in borcane sterilizate calduta.
Se pun capacele, eticheta si la camara.
1
Gutuile se spala usor de puf cu un burete aspru.
2
Gutuile se pot taia si fasii subtiri sau rade pe sita mare.
3
Cotoarele daca nu sunt virmanoase nu se arunca, se poate face peltea din ele.