O dulceata atat de aromata, cu gust de toamna :)
Gutuile se spala, se curata, se taie bucati si se baga la robot, pe discul de razatoare mare(cine n-are se chinuie la razatoare) sau se taie cubulete, fiecare cum prefera. La 3 farfurii adanci pline, cu varf, cu gutui rase, se pun 1,5 kg de zahar.
Zaharul se pune pe foc cu cescuta de apa si se lasa la foc mic sa se topeasca, amestecand continuu. Se adauga cuisoarele, batoanele de scortisoara si coaja de portocala taiata fideluta subtire de tot. Se lasa cateva minute sa fiarba. Se scot apoi cuisoarele si scortisoara si se adauga gutuile stropite cu zeama de lamaie si miezul de la lamaie taiat cubulete mici. Se fierbe totul la foc mic, de preferat ntr-o oala cu pereti dubli. Gutuile mele au fost dulci si zemoase. Se testeaza o picatura de sirop pe farfurie si daca nu se imprastie inseamna ca dulceata este gata si se opreste focul. Se pune fierbinte in borcane si se strang bine capacele. Se acopera cu un prosop gros si se lasa la racit, apoi se pun borcanele in camara.